Loxodonta africana


Innehåll

Allmänt

Vanor

Kommunikation

Jakt & Föda

Fortplantning

Källförteckning

Författare

Allmänt

Hanarna kan bli upp till 7 meter långa inklusive snabel, sådär 3,5 meter höga och väga 6 ton. Elefantens huvud är väldigt stort med och små ögon stora öron. Den har bra hörsel och mycket bra luktsinne. Elefantens nos är en lång snabel. Djurets syn är där i mot ganska dålig. De två framtänderna som sitter i överkäken är två stycken betar. Hos en hane kan betarna bli över 3 meter långa och väga mer än 100 kg styck.

Djurets hud är väldigt skrynklig och mörkare hos de yngre djuren. Elefantens svans är inte så mycket till svans utan mer en tofs och benen är tjocka för att kunna bära den tunga kroppen. De har klumpiga fötter som har en tjock sula. Sulan gör att elefanten kan ta sig fram i stenig terräng.

Den afrikanska elefanten finns i Afrika, söder om Sahara, både på savannen och i tropiska regnskogar. Innan den hänsynslösa tjuvjakten efter betarna, fanns det elefanter i miljoner exemplar men antalet har nu minskat allt mer. Nu finns det ungefär 800000 kvar som lever fredligt i stora reservat.

Vanor

Elefanterna har väldigt starka familjeband. De till och med begraver elefanter som har avlidit, genom att täcka över dem med kvistar löv och annat. Efter det sörjer de över den döde. Elefanten lever i familjegrupper. Medlemmarna i en grupp är släkt med varandra. Unga tjurar i en grupp drivs iväg. Det finns grupper där det endast lever unga tjurar. Gamla tjurar är välkomna hos en grupp för en kortare tid då en hona i gruppen är redo för att para sig. En grupp elefanter rör sig över stora områden, fast de håller sig ständigt nära vatten. Elefanterna gillar att bada, de gör det varje kväll om de får möjlighet till det. Vid torrtiderna får de helt enkelt nöja sig med duschning. Då suger de upp vatten i sin snabel och sedan sprutar de ut det över sig. Efter badet kastar de sand över sig för att slippa irriterande insekter som sticker dem.

Kommunikation

Om en elefant kommer bort i från gruppen brummar den med
snabeln för att kommunicera med den övriga gruppen. Om någon eller gruppen skulle utsättas för fara varnar de varandra genom att höja ljudet från snabeln till ett trumpet liknande ljud. De varnar dessutom fiender med det trumpetliknande ljudet och om fienden inte ger sig av attackerar oftast elefanten, fast den slutför sällan en attack utan den väjer åt sidan eller stannar. En konflikt mellan två elefanter slutar oftast fredligt.De visar respekt för de elefanter med högre rang. En underlägsen tjur ger ofta upp om den andra visar ett hotfullt utseende eller kastar upp torr jord i luften.


Jakt & Föda

Elefanterna är veganer och äter löv, småkvistar och frukter. För att kunna komma åt sin föda använder de sin snabel till hjälp. De griper tag i t ex en grästuva och rycker till och sedan är det bara att äta. Elefanten har inte så många tänder och de slits. En elefant utan tänder skulle dö utav svält. Utan tänder kan de inte mala födan. De äter väldigt mycket och dricker, och det gör de antingen tidigt på morgonen eller på kvällen, men de äter även på andra tider också. Elefanterna äter både då de står stilla eller då de är på vandring utan att sakta ner farten.

Fortplantning

Elefanter blir redo för parning då de är runt 12-15 år gamla. Innan två elefanter parar sig smeker de varandra med snabeln och de kysser även varandra på munnen. Efter så där 22 månader föder honan sin kalv som då bara väger omkring 110 kg och bara är sådär 85 cm hög. Honan föder bara en unge vart 4:de år. En elefantunge brukar dia i 2 år, fast även längre. Ungen stannar till och med då modern fått en annan unge, det är därför modern kan ha 2-3 st ungar efter sig. Skulle hennes unge utsättas för en fiende skyddar hon den med stort mod. När hennes unge blivit äldre hjälper de andra honorna till att sitta barnvakt till ungen.


Käll förteckning
Bild 1: http://www.hoe.se/org/inst/teknik/projekt/gymn/elev/lars/
Bild 2: ?
Bild 3: http://www.nature-wildlife.com/ele05.html
Bild 4: http://www.elephant.se/zoos.htm
Bild 5: http://www.nature-wildlife.com/ele63.html
Bild 6: http://hem.passagen.se/jolo/sw/safari.htm

Text: Tidigare uppsatser och Vår fantastiska värld


Vi som har skrivit om den afrikanska elefanten är Peter Ring och Patrik Wittander.


This is a Geocities Free Home page